Lite om kaffe

Kaffenördarna här på Uggaln och Eggen har produktutvecklat, nu finns Snyggbryggen hos oss. Här kommer en liten kärleksförklaring…

Kaffe,

Ett nödvändigt ont, ett livselixir, en uppiggare, en svart sörja i plastmugg, en himmelsk dryck, en trenddryck, trygghet, kupongvara, spolarvätska för själen, ett stressmoment. För de flesta av oss betyder kaffe något. Många, många människor i Sverige dricker kaffe, vi kniper andraplatsen i världen när det kommer till kaffekonsumtion, ändå bryr vi oss så lite om vad det är vi egentligen dricker och hur det smakar. Att brygga kaffe är ofta något som görs i farten, det behöver inte smaka så bra, att dricka kaffet går på rutin, det är något vi måste ha när vi väl har börjat dricka denna drog. Vår dagliga dos av det svarta guldet.

snyggbrygg4

Men här och var har det nu börjat dyka upp mikrorosterier, caféer som tar tid på sig att göra filterkaffe. Det är inte längre bara fina löv i latteskummet som räknas. På väl utvalda caféer och restauranger kan du nu välja kaffe från jordens alla hörn och få det som single brew, det vill säga att det bryggs à la minute just för dig. Det är egentligen konstigt att det dröjt så länge innan vi börjat grotta ner oss i kaffet och dess smaker, för smaker det har det, ca 800-900 olika smakämnen, i förhållande till vin som ligger inne med 300-400 smakämnen. Precis som med vin handlar kaffets smaker om var och hur råvaran har växt, hur tillagningsprocessen gått till, vem som gjort det och när det dricks.

kaffe2

För att få fram det bästa ur kaffet finns det några parametrar att förhålla sig till; mängden kaffe i förhållande till vatten, hur länge kaffet är i kontakt med vattnet, vattnets temperatur och vilken bryggmetod du vill använda. Det går att experimentera i det oändliga för att hitta just sin egen favorit. Grovt räknat brukar 7 gram kaffe per deciliter vara ett bra riktmärke. Vattnets temperatur ska ligga på 93-94 grader för att få ut maximalt med smak från kaffet och inte bränna det. För att brygga en god kopp kaffe behöver du, bönor med bra kvalitet, kvarn, färskt vatten, våg, filterhållare med tillhörande pappersfilter. Brygger du enligt metoden nedan kallas det i kaffevärlden för pour over.

snyggbrygg5

1.    väg upp 15g kaffe
2.    värm upp vatten i vattenkokaren
3.    lägg filter i filterhållare och sätt hållaren över en kanna, på en drip station eller   direkt på koppen
4.    mal bönorna något finare än bryggmalet
5.    häll varmt vatten på filtret (för att få bort eventuella bismaker som pappret kan ge, och dels för att värma upp porslinet)
6.    Ställ din mugg på en våg och från en finpipig kanna häller du nu på vatten så att allt kaffe täcks. Låt kaffet få blomma i 20 sekunder.
7.    Häll på vatten i en stadig stråle långsamt och i små cirkelrörelser tills vågen visar 220g.
8.    Njut!

snyggbrygg7

Annonser
Detta inlägg publicerades den mars 6, 2013 kl. 4:58 e m och är kategoriserat under Uncategorized. Bookmark the permalink. Följ alla nya kommentarer här med RSS-flödet för detta inlägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: