Värmande

En god gryta är svårslaget såhär års. Finns oändligt många varianter världen över men tajine med kikärter, mängder av kryddor och torkad frukt hamnar högt upp på vår lista. Med vildsvinskött och katrinplommon blev det precis så gott som det låter. Grytkokaren i den här familjen är den med mest tålamod, visst det tar tid, men att koka med kikärtorna är värd besväret. Dessutom göttar sig tajinen på egen hand när du gör annat.

Vi åt grytan med hackade nötter och svart ris kokat i god buljong. Jo, man får blanda matinfluenser precis som man vill, när det blir såhär gott.


Kryddorna
Havssalt
Rejält med nymalen svartpeppar
1 msk spiskummin
1 msk kanel
1 msk torkad ingefära
1 msk paprikapulver (starkt)
1 msk ras el hanout
Harissa

Allt annat
300g torkade kikäreter
600g grytbitar av vildsvin
generöst med olivolja
1 stor lök
en knippa färsk koriander
8 dl god (ekologisk) grönsaksbuljong
1 burk krossade tomater
2 dl torkade plommon
1 zucchini
hackade nötter

Kvällen innan:

Blötlägg kikärtorna över natt
Blanda kryddorna med köttet och ställ i kylen över natt

Dagen du ska äta:

Slå av vattnet från kikärterna. Stek köttet (och kryddorna) i en stor gryta, tillsätt hackad lök och fint hackade korianderstjälkar. Häll i blötlagda kikärter, krossade tomater och hälften av buljongen. Låt sjuda 1 ½ timme.

Tillsätt plommon, zucchini i rätt stora bitar och resten av buljongen. Koka 1 ½
timme till. Rör om då och då, tillsätt mer vatten om det behövs.

Efter tre timmar (minst), kolla om grytan är så simmig du vill ha den, koka ner utan lock om det behövs. Smaka och krydda kanske lite mer. Servera med vad du gillar, strö över koriander och hackade nötter.

Annonser
This entry was published on november 19, 2012 at 5:45 e m and is filed under Uncategorized. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: